לשכור או לקנות מלגזה?
על ידי
בתאריך 16/11/2009 שעה 22:25 (506 צפיות)
מלגזה הינה כלי רכב הנדסי המשמש לנשיאה של מטענים כבדים למרחקים קצרים ולגובה מוגבל. ישנם דגמים שונים של מלגזות בעלות יכולות שונות, וניתן למצוא אותן במפעלים, במחסנים ובשטחי מסחר שונים. במאמר זה נדון בהיבטים השונים הכרוכים בשימוש בכלי רכב זה.
לקנות או לשכור?
מלגזות אינן זולות, והדבר נכון במיוחד בכל הנוגע לדגמים החדישים והמשוכללים. לכן, לא כל אחד המעוניין לעשות שימוש בכלי רכב זה יכול להרשות לעצמו לרכוש אותו. מצד שני, לא כל אחד צריך. אפשרויות העומדות בפני מי שאינו מסוגל להרשות לעצמו לרכוש כלי רכב חדש כוללות רכישת כלי משומש או השכרתו.
ככלי הנדסי מאסיבי למדי, מלגזות נוטות להיות די עמידות. בניגוד לרכב משפחתי, למשל, הן אינן מאבדות דבר מערכן, מכיוון שחלפה לה שנה, או מכיוון שנשרט לה הצבע. לכן, רכישה של כלי הנדסי משומש יכולה להביא לחיסכון משמעותי. עם זאת, מובן כי כמו כל כלי רכב, יש לספק גם למלגזות אחזקה שוטפת ושירותי תיקונים. במידה מסוימת, הדבר נכון אף יותר, משום שמדובר בכלי הנדסי רב עוצמה, אשר צריך להתמודד עם מצבים ועומסים שכלי רכב רגיל אינו מורגל בהם. חשיבות רבה יש למידת העומס שהופעלה על הכלי בעבר ולמשך הזמן בו נעשה בו שימוש. כמו כן חשוב להקדיש תשומת לב לסוג העבודה ולעומס בו צפוי הכלי לעמוד בעתיד.
פתרון נוסף הוא, כאמור לשכור מלגזה. אפשרות זו אידיאלית במיוחד עבור מי שזקוק לשירותיה לפרק זמן מוגבל, בלבד. לעלותן של מלגזות יש להוסיף את עלות האחזקה שלהן, וכן עלות העסקתו של אדם המוסמך להפעיל אותן, במידה ואין אדם כזה בעסק. עקב עלויות אלה, עסקים רבים בוחרים פשוט להשכיר את הציוד ההנדסי הדרוש להם, או לבצע מיקור חוץ. כך ביכולתם ליהנות מהשירות הדרוש ולהשיבו, ללא כל התחייבות עם סיום הצורך.
בטיחות במלגזות
מלגזה, על אף שאינה משמשת לחציית מרחקים גדולים, הינה כלי רכב מנועי לכל דבר ועניין. בנוסף לאלמנט התנועה, השליטה במערכות ההרמה והנשיאה דורשת הכשרה גם היא. לכן, יש צורך בהוצאת רישיון לנהיגה במלגזה. נהיגה במלגזה ללא רישיון עלולה להסתיים באסון ולפגיעה ברכוש ובחיי אדם. לכל סוג של מלגזה יש מפרט שונה המאפשר לה לבצע משימות מסוימות ולעמוד במידה מוגדרת מראש של עומס. שימוש בציוד באופן שאינו עומד בכפיפה עם הגדרות היצרן עלול להביא להתהפכות או לנזקים נוספים.
יש לתת את הדעת גם להיבטים אשר אינם נוגעים ספציפית לכלי הרכב עצמו. כך, למשל, יש לוודא כי המשטח עליו מעמיסים את המשא הינו תקין ומוצב היטב על הזרועות. כמו כן, יש להקדיש תשומת לב ראויה לאופן בו מעמיסים את המטען, מבחינה של חלוקת הגודל והכובד. למותר לציין, כי גם אם המטען אינו חורג מן המשקל שביכולתה של המלגזה לשאת, במידה ואין הוא מוצב היטב, הוא עלול להשתחרר ולגרום לנזקים.