דגשים עליהם חייבים לשמור בעת עריכת חוזה קניית דירה
על ידי
בתאריך 09/06/2010 שעה 15:21 (646 צפיות)
עסקת קניית דירה היא לא דבר קל כפי שהוא נשמע והרבה מוטל על הכף. עסקה זו מבוצעת תדיר ע"י זוגות צעירים שזה עתה התחתנו ואין להם את הידע המשפטי הדרוש על מנת לשמור על זכויותיהם ולהימנע מהסתבכות כספית שתוביל למפח נפש. חבל, בעיקר כי מדובר בחלומו של כל אזרח: קניית דירה משלו, הקמת בית בישראל ואחריה גידול משפחה.
ההמלצה שתשמעו מעורכי דין ושמאי מקרקעין היא דבר ראשון לא לחתום על חוזה זיכרון דברים (שקודם לביצוע חתימת עסקת קניית דירה) שכן מדובר בחוזה משפטי לכל דבר ואם תמצאו פגם בדירה לאחר שחתמתם על הסכם "תקיעת כף" זה (שעניינו לא לאפשר לבעל הדירה או באי כוחו כגון משרד תיווך, להראות את הנכס ללקוחות פוטנציאלים אחרים כיוון שאתם מעוניינים בו) הרי שהחוזה כובל אתכם להמשיך בהליכי רכישת הדירה, או לחלופין לשלם קנס לא קטן, שלרוב הוא נגזרת אחוזים מעסקת קניית הדירה שאמורה הייתה להתבצע (ואתם מצאתם סיבה להפר)וזו המלצה שכדאי לקבל לפני שתמצאו את עצמכם בבית הדין לתביעות קטנות.
בבואכם להתייעץ עם משרד עורכי דין ושמאי מקרקעין מטעמכם הכינו מראש את ההסכמות הברורות אליהם הגעתם עם מוכר הדירה:
א. מהי עלות הדירה (בקיצור: שווי העסקה של קניית דירה זו)
ב. מהו מועד הכניסה שלכם אל הדירה במידה ותתבצע העסקה (מתי היא מתפנה)
ג. מהם מועדי התשלום העתידיים בגין העסקה (משכנתא מהבנק) ומהו אופן ביצוע התשלומים.
ד. מה עסקת קניית דירה זו כוללת, קרי: מה נשאר בדירה (ריהוט, מכשירי חשמל...)
דאגו להעביר את כלל הפרטים לידי עורך דין שמתמצא בדיני נדל"ן והשכילו גם לשכור את שירותיו של שמאי מקרקעין (מטעמכם, שכן הבנק יציע וודאי שמאי שהם עובדים איתו) שיבדוק את תקינותה של הדירה וערכה הכספי נכון לעכשיו (ומה ערכה העתידי בהתחשב בפקטורים רבים, כגון ליקויי בנייה באזור, תכנוני העיר וכו'). ביחד עם שני אלו תעברו על סעיפי החוזה לקניית דירה העומדת על הפרק.
גם אם התהליך נראה כאילו הוא גוזל זמן יקר ועורכי הדין יעבירו מספר טיוטות בינם לבין השמאי עד שיגיעו יחדיו להסכם, הדבר חשוב ואין לוותר עליו. הרי: למה לכם לסכן את חלומכם ולהפוך קניית דירה לסיוט אפשרי.
קשה להאמין אבל לא חסרים סיפורים על דירות שנרכשו בעמל רב ולאחר ביצוע עסקת קניית הדירה התברר שהבעלים הקודמים, ממנו נרכשה הדירה, כלל לא היה הבעלים החוקיים של הדירה, נוכל שחמס את כספכם וברח לחו"ל. במקרים אחרים התברר שהדירה הייתה כפופה למשכנתא (ובמקרה כזה הבנק יכול לטרוף את זכותכם על הדירה שרכשתם). ואלו רק דוגמאות על קצה המזלג מהם אנו לומדים לקח יקר: יש לעסת קניית דירה השלכות רבות על עתידנו ולכן זהו הכרח להתייעץ עם עורך דין מתחום הנדל"ן (שכר הטרחה לעו"ד עלול הוא כאין וכאפס לעומת תשלום הריבית דריבית שאתם עלולים לשלם על כל בעיה שעלולה לצוץ בזמן ביצוע העסקה ואחריה) ושמאי מקרקעין שידע להגן עליכם (כמו מפני זכויות נוגדות העלולות להבליח אחרי ביצוע העסקה).
לסיכום: וודאו כי אתם מוגנים בדרך אל הגשמת החלום וחתימה על עסקת הדירה המיוחלת.