גירושין - לוותר על משפחה
על ידי
בתאריך 17/10/2010 שעה 15:10 (509 צפיות)
בשנת 2008 התגרשו בישראל 11,304 זוגות יהודים ועוד 1,313 זוגות מוסלמים (הנתונים לקוחים מאתר הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה). המספרים הגדולים מדברים בעד עצמם, גירושין זה הליך נפוץ במדינת ישראל. אנשים רבים לא מבינים מה גורם לאדם לוותר על המשפחה וללכת לעו"ד משפחה. בדיקה מעמיקה מוכיחה כי העלייה באחוזי הגירושין כמו גם במספרים האבסולוטיים של המקרים הללו נובעת מסיבות רבות, חלקן דווקא תוצאה של התפתחות נורמות חברתיות בריאות יותר.
עלייה במעמד האישה
החוק המודרני אוסר על אפליית נשים לרעה, ולעיתים אפילו מעודד אפליה מתקנת. הדרך לשוויון מלא בין גברים לנשים עוד ארוכה, אך אישה יכולה לפרנס עצמה גם ללא תמיכתו של הגבר. הנשים המודרניות נוטלות חלק חשוב מאוד בפרנסת המשפחה. מצב זה הוא שינוי חיובי ממה שהיה מקובל עד לפני כ-50 שנה. נשים היו בעיקר עקרות בית והיו תלויות באופן מוחלט בבעלים שלהן לפרנסתן. ללא הבעל לא היה לאישה דרך להשיג דיור ראוי ומזון לשולחנה, ולכן הוא גם יכול היה להרשות לעצמו לנהל את החיים שלה. במקרים רבים הבעל לא היה מהסס להרביץ ולהשפיל את אשתו. לאישה לא הייתה שום דרך לעזוב ולהתגרש משום שהיא הייתה תלויה בו לפרנסתה. כיום המצב שונה לגמרי, אישה שסובלת מבעל אלים יכולה לפנות ביתר קלות להליך גירושין. הסטטיסטיקות מוכיחות קשר ברור בין עלייה בהשתתפות הנשים בשוק העבודה לבין עלייה באחוזי הגירושין.
חיפוש מתמיד אחר האושר
בעבר, הנישואין נתפסו כמוסד הכרחי לטובת כלל החברה. אנשים היו מתחתנים במטרה ללדת ילדים שילכו לצבא ויגנו על המולדת או ילכו לעבוד במפעלים במטרה להרים את הכלכלה. השאלה של אושר לא הייתה פונקציה בעולם הזה של "טובת הכלל". עם התפתחותם של המשטרים הדמוקרטיים המודרנית ואחרי הסבל האישי הנורא שגרמה מלחמת העולם השנייה לכלל אוכלוסיית העולם, לאומיות הפכה להיות מילה גסה, והמוקד עבר לאושר של הפרט. מסיבה זו, זוגיות שהאהבה נטשה אותה אינה נתפסת כמוסד שצריך לשמר אותו.
בתפיסה המודרנית הזו, אם לא טוב לזוג במערכת הנישואין שלהם, צריך לפרק אותה. המצב האופטימלי הוא זה שבו הזוג מחליט על סיום הקשר ביניהם. הבעיה היא שמרבית החלטות הגירושין הן חד צדדיות, ואפילו מערבות בגידות. ככל שיש יותר "דם רע" בין בני הזוג, כן הליך הגירושין צפוי להיות קשה ומסורבל יותר, ועולה הצורך בפניה לעו"ד משפחה המתמחה במשפטי גירושין. מעורבותו של עו"ד משפחה טוב יכולה לזרז את השגת המטרה.
עניין חשוב לא פחות זה הסכם הגירושין. נדירים הם המצבים בהם שני הצדדים יוצאים מרוצים מחלוקת הרכוש ומהמזונות. הרבה פעמים הסכם גירושין משאיר את האישה או את הבעל במצב שבו הם מתקשים להתחיל חיים חדשים כי לא נשארים להם האמצעים הכלכליים הדרושים לשם כך. הצד היותר מרוצה הוא בדרך כלל הצד שפנה לעו"ד משפחה מוצלח יותר.